در مطلب امروز بر اساس درخواست های کاربران قصد داریم تا انواع استاندارد برق را در سطح جهانی و مطرح را در دنیای الکتریک بررسی و معرفی کنیم.
با ما همراه باشید. در بخش ابتدایی قصد داریم تا پیش از هر چیزی بررسی کنیم که استاندارد برق چیست و به چه منظوری شکل گرفته و استفاده میشود. در دنیای الکتریک و برق در جهان امروز برای ترسیم ایده ها برای وسایل برقی از انواع نقشه ها و ترسیم تصاویر استفاده میشود.علاوه بر این از انواع استاندارد برق نیز در این تصاویر و نقشه کشی ها استفاده میکنند که خود این موضوع تنوع بسیار بالایی را شامل میشود.
از انواع این استاندارد برق میتوان به مواردی مانند;ANSI (آمریکا)، BSI (انگلیس)، UNI (ایتالیا)، GOST (روسیه) و JISC (ژاپن) اشاره کرد.همچنین استاندارد IEC که استاندارد برق جهانی محسوب میشود نیز در همه کشور ها مورد تایید میباشد.
از بین این استاندارد های برق,دو استاندارد DIN و IEC در کشور ایران استفاده بیشتری دارند.
در بخش بعدی قصد داریم تا به بررسی و معرفی دقیق تر انواع استاندارد برق که در انواع کشور های جهان مورد استفاده قرار میگیرد بپردازیم.
همانگونه که در بالاتر اشاره کردیم از انواع استاندارد برق در جهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد;
- استاندارد برق IEC
- استاندارد DIN
- استاندارد ANSI
- استاندارد برق BSI
- استاندارد UNI
- استاندارد GOST
- استاندارد JISC
استاندارد برق سازمان بین المللی برق (IEC)
سازمان استاندارد برق IEC اولین بار در سال 1906 بر پایه صحبت های گروه مهندسان کشور های آمریکا و انگلیس در شهر لندن تاسیس شد و سپس به شهر ژنو انتقال یافت.این استاندارد برق برای یکسان سازی علامت ها و زبان های کاربردی در زمینه های الکترونیک و الکتریسیته و فناوری مورد استفاده قرار میگیرد.
استاندارد برق IEC در دامنهٔ وسیعی از فنآوریها ازجمله تولید، انتقال و توزیع نیرو برای مصارف اداری و خانگی، نیمهرساناها، فیبرهای نوری، باطریها، انرژی خورشیدی، فناوری نانو، انرژی دریایی و بسیاری دیگر فعالیت میکند و مورد استفاده قرار میگیرد. سازمان استاندارد برق IEC همچنین ارتباطات بسیار نزدیکی با دیگر سازمان های بین المللی مانند;سازمان بین المللی استانداردسازی ISO و نیز اتحادیه بین المللی مخابرات دارد و استاندارد های آن از سال 1997 با افزودن عدد 6000 به قبل اعداد استاندارد های قبلی تغییر پیدا کرد.
امروزه این استاندارد برق جهانی در بسیاری از کشورها مانند;آمریکا,سنگاپور,برزیل و …. دارای دفتر بوده و بیش از 10000 متخصص در زمینه برق و الکترونیک و فناوری در سرتاسر جهان مشغول فعالیت در این سازمان میباشند.
استاندارد برق بین المللی آلمان DIN
این استاندارد مطرح و جهانی که امروزه در دنیا بسیار مورد استفاده قرار میگیرد اولین بار در سال 1917 در کشور آلمان تاسیس و پایه گذاری شد.این سازمان استاندارد با هدف استاندارد سازی تاسیس شد و عضو سازمان بین المللی استاندارد کشور آلمان هم میباشد.
استاندارد برق DIN امروزه با بیش از 30000 عنوان استاندارد تقریبا تمام حوزه ها و بخش های فناوری و تکنولوژی را در بر میگیرد.
استاندارد برق موسسه استاندارد آمریکا ANSI
این سازمان استاندارد برق غیر دولتی آمریکایی اولین بار در سال 1918 تاسیس و پایه گذاری شد و طی سال ها بسیار نام آن تغییر پیدا کرد تا امروزه با همین نام فعلی فعالیت میکند.
این سازمان استاندارد برق خود مسئولیت استاندارد سازی را انجام نمیدهد ولی بر فرایند استاندارد سازی محصولات,سازمان ها,خدمات و …. نظارت میکند.همچنین این سازمان استاندارد بر این امر هم نظارت می کند که استاندارد های تایید شده بر خدمات و محصولات در همه کشور ها به یک گونه اجرا شود و کاربرد داشته باشد.
اعضای استاندارد برق ANSI شامل گروه ها و سازمان های متعددی از جمله;آژانسهای دولتی، سازمانها، شرکتها، دانشگاهها و موسسات بینالمللی، و افراد است و در مجموع سازمان استاندارد برق ANSI حافظ منافع 125000 شرکت و ۳٫۵ میلیون فرد حرفهای است.
پیشنهاد میکنیم مطالب آموزشی دیگر ما را هم مطالعه کنید.
سازمان استاندارد برق ANSI در 5 حوزه زیر فعالیت میکند;
- بخش استانداردهای سوخت زیستی ANSI یا (ANSI-BSP)
- بخش استانداردهای فناوری اطلاعات در بخش سلامت
- بخش استانداردهای امنیت داخلی ANSI
- بخش استانداردهای نانوتکنولوژی ANSI
- بخش جلوگیری از دزدی هویت و مدیریت استانداردهای تشخیص هویت
و همچنین نماینده اصلی ایالت متحده در سازمان استاندارد برق IEC و نیز ISO میباشد.
استاندارد برق بریتانیا BSI
سازمان استاندارد بریتانیا که با نام اختصاری BSI شناخته میشود و اولین بار در سال 1901 شروع به فعالیت کرد و پایه گذاری شد هم مسئول استاندارد گذاری در زمینه های متعددی بر محصولات و خدمات میباشد که همچنین استاندارد برق را هم شامل میشود.
استاندارد برق سازمان استاندارد گذاری بین المللی ایتالیا UNI
سازمان استاندارد گذاری بین المللی ایتالیا که اولین بار در سال 1921 شکل گرفت و پایه گذاری شد.بخش استاندارد برق این سازمان هم به صورت بین المللی فعالیت دارد و یکی از برترین استاندارد های جهانی است.
این سازمان هم به صورت گسترده با انواع سازمان های بین المللی استاندارد مانند;ISO و EURO همکاری و فعالیت مشترک دارد.
استاندارد برق روسیه GOST
سازمان استاندارد روسیه یکی از مطرح ترین استاندارد های جهانی است که دارای استاندارد برق هم بوده و به صورت گسترده مورد استفاده تولید کنندگان و طراحان وسایل برقی و الکترونیکی قرار می گیرد.
استاندارد ها ملی جماهیر شوروی اولین بار در سال 1925 تاسیس شد ولی استاندارد برق روسیه با نام GOST در سال 1968 با نام اختصاری GOST-1 انتشار یافت.
استاندارد برق سازمان استاندارد صنعتی ژاپن JISC
سازمان استاندارد ملی ژاپن اولین بار در سال 1949 فعالیت کرد و تاسیس و پایه گذاری شد و امروزه بخش استاندارد برق آن یکی از مطرح ترین و پر استفاده ترین استاندارد های برق در جهان میباشد.
این سازمان استاندارد همچنین مانند دیگر سازمان های استاندارد کشور های جهان نماینده ژاپن در سازمان بین المللی استاندارد جهانی یعنی;ISO میباشد. همانند اکثر کشور های صنعتی در جهان کشور ایران هم دارای سازمان استاندارد ملی میباشد که در ادامه به معرفی آن می پردازیم.
سازمان بین المللی استاندارد ایران که با نام اختصاری ISIRI شناخته می شود اولین بار در سال 1304 فعالیت خود را آغاز کرد اما در ادامه و با گذشت زمان در طی سال ها به سازمان ملی استاندارد ایران تبدیل شد و در سال 1332 به صورت یک آزمایشگاه تاسیس شد در آخر در 7 سال بعد اجازه تاسیس سازمان ملی استاندارد را در سال 1339 کسب کرد.
موسسه ملی استاندارد ایران هم دارای بخش استاندارد برق بوده که یکی از مهمترین استانداردها در محصولات برقی الکترونیکی به خصوص تولیدات داخل کشور می باشد.این سازمان همچنین نماینده بین المللی کشور ایران در سازمان ISO,از سال 1360 میباشد.
امیدواریم که مطلب فوق برای شما در جهت آشنایی با انواع استاندارد های برق در جهان مفید بوده باشد.در صورت مفید بودن,آن را با دوستانتان به اشتراک گذاشته و نیز نظرات و پیشنهادات خود را با ما در بخش دیدگاه ها در میان بگذارید.