map-icon شعبه تهران

بلاگ

کاربرد کلید توقف برق اضطراری

کاربرد کلید توقف برق اضطراری

کاربرد کلید توقف برق اضطراری

شاید شما هم در اماکن عمومی، کلید توقف اضطراری تجهیزات برق صنعتی که روی دیوار نصب شده است را دیده باشید. در بعضی از دستگاه‌ها وجود این کلید ضروری است؛ زیرا احتمال وقوع برخی خطرات را کاهش می‌دهد. شاید اولین سؤال که برایتان پیش می‌آید این باشد که، کلید توقف اضطراری برق صنعتی چیست؟ و کاربرد کلید توقف اضطراری چیست و آیا استفاده از آن مزایایی دارد؟!

در این مطلب همراه ما باشید تا به بررسی کاربردها و مزایای کلید توقف اضطراری بپردازیم و همچنین اجزای این کلید را باهم بهتر بشناسیم.

کلید توقف اضطراری برق صنعتی چیست؟

کلید توقف اضطراری برق صنعتی نوعی کلید پوش باتن یا شستی می‌باشد که در مواقع اضطراری تنها با یک بار فشار دادن مدار را قطع می‌کند. با فعال شدن کلید توقف اضطراری برق صنعتی تا زمان چرخاندن سری قارچی مدار قطع است ولی به محض چرخاندن سری قارچی شستی آزاد شده و مدار فعال می‌گردد.

در برخی از تابلو‌های برق لازم است که قبل یا بعد از شستی استپ در مدار برق صنعتی یک کلید باشد که قابل بازگشت نباشد، وقتی دستمان را روی شستی استپ می‌گذاریم کنتاکت داخلی آن قطع می‌شود و اگر دستمان را از روی آن رها کنیم شستی استپ به حالت اول یعنی حالت وصل باز خواهد گشت. همان طور که شما هم می‌دانید شستی استپ در اصطلاح نرمالی کلوز یا nc هستند که این اصطلاح به معنای این است که شستی‌ها در حالت پیش فرض بسته هستند.
کلید توقف اضطراری برق صنعتی چیست؟کلید توقف اضطراری برق صنعتی چیست؟

تفاوت کلید توقف اضطراری برق صنعتی و شستی استپ؟

تفاوتی که کلید قطع اضطراری برق صنعتی با شستی استپ دارد در این است که این کلیدها، برنمی‌گردند و زمانی که دست روی آن گذاشتیم به‌خودی‌خود به حالت قبل بازنمی‌گردند و قفل می‌شوند و می‌بایست سر کلید را نیم دور بچرخانیم تا کلید به حالت اول بازگردد. این نوع کلیدها در دو نوع دیواری و تابلویی در دسترس قرار دارند.

شستی استپ

شستی استپ

اجزای دکمه توقف اضطراری

کلید توقف اضطراری برق صنعتی یک دکمه قرمزرنگ است که در پس‌زمینه زردرنگ جای دارد. در سیستم‌های بزرگ، از قبیل خطوط نقاله، کلید قطع اضطراری به شکل‌های متفاوتی در دسترس قرار می‌گیرد که با دست یا پا یا بقیه اعضای بدن، قابلیت فشار دادن داشته باشد. گاها دیوارهای ایمنی نوری، کار کلید قطع اضطراری را انجام می‌دهند. برای ماشین‌‌های کوچک‌‌تر، کلید اصلی قطع و وصل دستگاه، خود به‌عنوان یک کلید قطع اضطراری کاربرد دارد. در ابزارهای دستی، نیازی به کلید قطع توقف اضطراری برق صنعتی نمی‌باشد و تنها کافیست در شرایط اضطراری دو شاخه را از برق جدا کنید.

کلید قطع اضطراری بعد از فشار دادن، قفل می‌گردد و می‌تواند بسته به سطح امنیت، با کشیدن کلید قرمز به بیرون یا چرخاندن کلید قرمز، به حالت اولیه خود بازگردد. کلید قطع توقف اضطراری برق صنعتی باید به‌گونه‌ای طراحی شود که اپراتور دستگاه، سریع در مواقع اضطراری و مهم، بتواند از آن استفاده کند؛ طوری که دستگاه قابلیت آن را نداشته باشد که به‌خودی‌خود بعد از کشیده شدن کلید قرمز به حالت وصل، دوباره شروع به فعالیت نماید. مدارهای توقف اضطراری با توجه به شرایط فنی در دسته‌های مختلف توقف، طبقه‌بندی می‌شوند.

پوش باتن‌ها چه رنگ‌هایی دارند؟

پوش باتن‌ها در رنگ‌های مختلفی تولید و ارائه می‌شوند؛ که هرکدام از این رنگ‌ها برای امر بخصوصی استفاده‌شده و کار بخصوصی را انجام می‌دهند که منجر می‌شود اپراتور هنگام کار با این کلیدها دچار سردرگمی و مشکل نشود. به‌طورکلی هر رنگ برای هدف و کار خاصی می‌باشد، معنای هر رنگ عبارت است از:

  • رنگ قرمز: برای قطع برق مدار
  • رنگ قرمز (شاسی امر جنسی): در مواقع اضطراری برای قطع سریع برق
  • رنگ سبز یا سیاه: برای راه‌اندازی سیستم
  • رنگ زرد: برای راه‌اندازی سیستم در حالت خاص
  • رنگ سفید یا آبی: برای هر منظوری در سیسم می‌توان از این رنگ‌ها استفاده کرد

پوش باتن‌ها چه رنگ‌هایی دارند؟

تعدادی از پوش باتن‌ها با رنگ قرمز در بازار وجود دارند که از سر بزرگ‌تری برخوردار می‌باشند و در صنعت به شاسی قارچی معروف شده‌اند؛ که به عنوان شاسی اضطراری در سیستم از آن‌ها استفاده می‌شود.

انواع شاسی امر جنسی (قارچی)

  • شاسی امر جنسی کلیددار

شاسی امر جنسی کلیددار

  • شاسی امر جنسی ساده

شاسی امر جنسی ساده

کاربرد کلید توقف اضطراری

شاید در فیلم‌ها بسیار این مورد را دیده باشید که در اماکنی مانند بیمارستان‌ها و بانک‌ها؛ کلیدی که کلاهکش قرمزرنگ است نصب شده و وظیفه‌ی قطع اضطراری برق را دارد. در حقیقت در واقعیت هم یکی از کاربردهای کلید توقف اضطراری در اماکنی همچون بانک‌ها و بیمارستان‌ها است.

عملکرد آن مانند یک شستی استارت که به کنتاکتور وصل می‌شود است یعنی با فشار دادن آن کنتاکتور وصل شده و مثلا خروجی کنتاکتور به آژیر یک مجموعه وصل است و هشدار را به صدا درمی‌آورد.

حوزه‌های کاربرد کلید توقف اضطراری

  • صنایع نفت و گاز
  • پتروشیمی
  • واحدهای بزرگ صنعتی

مزایای کلید توقف اضطراری

  • افزایش ایمنی و امنیت فرایندهای صنعتی
  • ایجاد یک روند پایدار و بدون قطعی برق
  • کاهش احتمال بروز خطرات
  • کاهش هزینه‌ها
  • حفاظت از تجهیزات نیروگاهی
این مطلب را با دوستانتان به اشتراک گذارید.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟