چرا استخراج ارز دیجیتال برق زیادی مصرف میکند؟
ارز دیجیتال یا همان cryptocurrency، درواقع یک نوع پول یا ارز دیجیتالی جایگزین ارزهای رایج است؛ پایه و اساس شکلگیری این ارزها علم رمزنگاری است. رمز ارزها انواع زیادی دارند که هرکدام از آنها کاربرد خاصی دارند. رمز ارزها به دلیل ویژگیهای منحصربهفردی که دارند مورد استقبال افراد در سراسر جهان قرارگرفته است تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر راجع به ارزهای دیجیتال توضیح دهیم.
بیتکوین چیست؟
بیت کوین شبکهای از کامپیوترها و دستگاههایی است که در تمام دنیا وجود دارند و در اصطلاح به آنها ماینر یا استخراجکننده میگویند. تأیید تراکنش و ایجاد بیت کوین جدید بر عهده استخراجکنندگان یا همان ماینرهاست. ماینرها شبکه بیت کوین را پایدار نگه میدارند و همچنین دستگاههای آنها برای کار کردن مصرف برق بسیار بالایی دارند، اما به چه دلیل ماینرها مبالغ زیادی برای خرید دستگاههای استخراج بیت کوین و برق میپردازند؟ پاسخ این سؤال کسب درآمد است. استخراج بیت کوین صنعتی چند میلیارد دلاری در سراسر دنیاست.
در سالهای اخیر با رشد قیمت بیت کوین، افراد زیادی برای استخراج ارز دیجیتال هجوم آوردهاند. در ایران به دلیل قیمت پایین برق، هزینه استخراج بیت کوین کمتر از بسیاری از کشورهای دیگر دنیاست. به همین علت در مدتی محدود، مزارع استخراج ارز دیجیتال زیادی با برق صنعتی، برق کشاورزی و … راهاندازی شدهاند.
خوراک اصلی دستگاههای ماینر، برق است.
دستگاههای ماینینگ بیت کوین اصطلاحاً ASIC نامیده میشوند و انواع متفاوتی دارند. همچنین مصرف برق ماینینگ با توجه به نوع دستگاهها نیز متفاوت است. یک نمونه رایج آن با نام Antminer S۹j توان مصرفی ۱۳۵۰ وات دارد.
توان مصرفی چند مورد از وسایل خانگی در مقایسه با سایر وسایل برقی به ترتیب زیر است:
- یک مخلوطکن معمولی پارسخزر: ۳۵۰ وات
- یک لپتاپ معمولی: ۵۰ وات
- یک یخچال ۲۰ فوت: ۴۰۰ تا ۵۰۰ وات
استخراج ارز دیجیتال با یک دستگاه بسیار نادر است. اغلب ماینرها چند دستگاه دارند و مزارع بزرگ استخراج گاهی تا صدها و هزاران دستگاه ماینر متصل به برق دارند. در استخراج ارز دیجیتال، مفاهیم فنی و پیچیده بسیاری وجود دارند.
مصرف برق ماینینگ سایر ارزها چقدر است؟
دلایل مصرف برق ارز دیجیتال و مصرف برق ماینینگ در الگوریتم آن (با نام الگوریتم proof of work یا اثبات کار) نهفته است. در حال حاضر در برخی ارزهای دیگر دیجیتال مثل اتریوم نیز از همین الگوریتم استفادهشده است. ارز اتریوم باوجوداینکه ازنظر ارزش دومین ارز برتر بازار ارزهای دیجیتال محسوب میشود، برق سیار کمتری نسبت به بیت کوین مصرف میکند؛ اما بااینحال، بازهم مصرف برق ماینینگ آن بالاست. در حال حاضر مصرف برق ماینینگ شبکه اتریوم تقریباً حدود به میزان مصرف برق کشور لوکزامبورگ است. هر تراکنش در شبکه اتریوم، معادل ۱ روز خانواده آمریکایی را مصرف میکند.
میزان مصرف برق شبکه بیت کوین چقدر است؟
در حال حاضر مصرف کل شبکه بیت کوین نزدیک بهکل مصرف برق کشور اتریش است. مصرف برق هر تراکنش بیت کوین برابر با برق مصرفی ۲۰ روز یک خانواده معمولی در آمریکا است. بنابراین وقتی شما مقداری بیت کوین از یک آدرس به آدرس دیگر ارسال میکنید، معادل مصرف برق ۲۰ روز یک خانواده آمریکایی برق مصرف میشود. این مصرف بالای برق باعث شده تا انتقادات زیادی به بیت کوین وارد شود، زیرا مصرف برق بالای شبکه بیت کوین موجب شده تا این شبکه باعث انتشار گازهای گلخانهای بهاندازه کشور دانمارک باشد.
قانون استخراج ارز دیجیتال در ایران
استخراج ارز دیجیتال، مخصوصاً بیت کوین، در کشور ما منع قانونی ندارد، به این شرط که از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز رسمی دریافت شده باشد. نکته مهم دیگر، دریافت مجوز از وزارت نیرو است تا هزینه برق استخراج ارز دیجیتال با ماینر بر اساس تعرفه صادراتی محاسبه و پیشبینی شود. حتی اگر از سایر روشها مثل استفاده از موتوربرق و بدون استفاده از انرژی الکتریکی تولیدشده توسط ژنراتورهای وزارت نیرو، اقدام به استخراج شود، همچنان دریافت مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت ضروری است.
ولتک ارائه دهنده انواع اینورتر، برای کاربردهای صنعتی و خانگی
ارتباط بیت کوین و قطعی برق
برخی بالا بودن مصرف برق ماینینگ را عامل افزایش مصرف برق این روزهای کشور میدانند. بر همین اساس سخنگوی صنعت برق کشور با اشاره به این مورد که مراکز غیرقانونی استخراج رمز ارز، عامل تخریب شبکه برق و مصرف بیشازاندازه هستند، افزوده است که: افرادی که این مراکز غیرقانونی را معرفی میکنند تا مبلغ ۲۰ میلیون تومان جایزه دریافت خواهند کرد. ایشان تأکید میکنند که افزایش نرخ بیت کوین که زمانی هشت هزار دلار بود و اکنون به بیشتر از ۳۰ هزار دلار رسیده سبب افزایش تعداد استخراجکنندگان و ماینرها شده است. همچنین ارزانی قیمت برق در کشورمان، عامل دیگری در افزایش علاقهمندان به استخراج رمز ارزها شده است. موضوعی که دبیر سندیکای تولیدکنندگان برق آن را تکذیب کرده و در ادامه میگوید: «مشکلات فعلی، ناشی از کاهش تولید برق نیروگاههاست و ربطی به مصرف برق ماینینگ ندارد. ماینرهای مجاز، مجوز استفادهی حدود ۳۰۰ مگاوات برق را دارند و با ماینرهای غیرمجاز هم حتماً برخورد قانونی صورت میگیرد. ضمن اینکه حجم مصرف برق ماینرهای غیرمجاز هم آنقدر بالا نیست که سبب قطعی و خاموشی برق بشود (ماینرهای غیرمجاز حداکثر ۲۰۰ مگاوات مصرف برقدارند) و اینطور نیست که مصرف برق ماینینگ ماینرها یکشبه افزایش پیدا کند. نمیتوان علت کمبود برق را مصرف ماینرها دانست. ضمن اینکه حتی ماینرهایی که مجوز استفاده از ۳۰۰ مگاوات برق را دارند، لزوماً این میزان مصرف برق را ندارند.
آیا مصرف برق استخراج ارز دیجیتال علت اصلی خاموشی است؟
بهنام سلطانی، کارشناس ارزهای دیجیتال میگوید: نمیتوان ادعا کرد که دستگاههای استخراج بیت کوین هیچ اثری در افزایش میزان مصرف برق ندارند ولی تأثیر آنها در حدی نیست که بتوان از آنها بهعنوان دلیل اصلی خاموشیها نام برد. مصرف برق استخراج ارز دیجیتال کل مزارع استخراج بیت کوین در سراسر کشور فقط یک درصد از برق تولیدی را شامل میشود. البته مزارع غیر آشکاری نیز وجود دارند که حتی با احتساب حدودی آنها نیز، نمیتوان مشکل قطعی برق را به آنها ارتباط دهیم.
ظاهراً استخراج ارز دیجیتال بهانهای برای توجیه قطعیهای اخیر شده است و پوششی برای ناکارآمدی مسئولان و مشکلات ارگانهای مرتبط با برق کشور هستند؛ با فرض اینکه این مزارع ۱۰ درصد از کل برق کشور را مصرف میکنند بازهم علت اصلی خاموشی نیستند. متأسفانه باوجود رشد جمعیت و افزایش میزان مصرف برق، توان تولید برق کشور، ارتقا پیدا نکرده و برای افزایش تولید برق زمینههای لازم فراهم نشده است. به همین علت است که مصرف برق با مشکلاتی مواجه میشود و بهجای حل این مشکلات، از استخراج ارز دیجیتال بهعنوان عامل مصرف بالا و خاموشی نامبرده میشود..
چرا مصرف برق استخراج ارز دیجیتال بسیار بالاست؟
همانطور که اشاره کردیم کمکم و باگذشت سالها از استخراج بیت کوین و بهطورکلی معرفی بیت کوین استخراج آنها نیز سخت و سختتر میشود و به دستگاههای قدرتمندتری نیاز دارد. سختی شبکه نیز یکی از دلایل مصرف برق ارز دیجیتال است. هدف از بالا بردن سختی شبکه ثابت نگهداشتن میانگین زمان ایجاد یک بلاک در شبکه است که با واحد هش آن را نشان میدهند. دلیل منطقی که میتوان برای آن پیدا کرد این است که با افزایش سرعت CPU ها و همچنین GPU برای نگهداشتن نرخ ایجاد بلاکهای جدید باید سختی ایجاد آنها را افزایش داد تا الگوریتمها بهراحتی ۱۰ سال پیش قابلحل شدن نباشند و به دنبال آن ماینرها بهراحتی نتوانند به این طلای دیجیتال دست پیدا کنند و به دنبال آن دستگاههای قدرتمند برای حل آنها باید مدتزمان بسیار بیشتر و همچنین میزان برق بیشتری مصرف کنند و درنتیجه تمام این فرایند میتواند پاسخی منطقی در جواب پرسش «چرا مصرف برق استخراج ارز دیجیتال بالاست؟» باشد.