اگر بگوییم اینورتر یکی از عوامل اصلی تحول برق صنعتی در سال های گذشته است، دروغ نگفته ایم. اینورتر ها یکی از مهم ترین تجهیزات برق صنعتی هستند که کاربرد خیلی زیادی چه در ایران و چه در کشور های دیگر دارد. از سری مقالات آموزشی سایت ولتک نمایندگی تجهیزات برق صنعتی، امروز قصد داریم تا به طور کامل اینورتر را معرفی و به سول اینورتر چیست؟ پاسخ دهیم. همانطور که میدانید دو نوع جریان داریم ؛ جریان مستقیم DC و جریان متناوب AC.
اینورتر که یکی از مهمترین تجهیزات برق صنعتی می باشد ؛ وظیفه دارد جریان مستقیم را به جریان متناوب تبدیل کند. دلیل نام گذاری اینورتر یا معکوس گر نیز به همین دلیل می باشد. همچنین شما میتوانید فرکانس ، ولتاژ و توان تولیدی توسط اینورتر را به دلخواه خودتان تنظیم کنید .
خروجی این دستگاه در ساده ترین حالت به صورت یک موج مربعی است که می توان با استفاده از فیلتر آن را به موج سینوسی تبدیل کرد . در حالت پیشرفته تر،خروجی اینورتر بهینه تر شده و به شکل موج pwm است. اینورتر ها به دو شکل سه فاز و تکفاز در بازار موجود هستند.کار این دستگاه ها برعکس کار یکسو کننده هاست. اینورتر ها قطعات محرک ندارند ولی برعکس آن کاربرد های گوناگونی دارند و اکثرا در کارهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.
خیلی ها اینورتر را با درایو یکی میدانند. آیا این درست است؟
درایو یا کنترل کننده دور موتور برای تنظیم دور الکتروموتور ها مورد استفاده قرار میگیرد. درایو ها با راه اندازی آرام و نرم و توقف و مکث در چرخش الکتروموتورها و همچنین با کاهش جریان دریافت شده از منبع باعث صرفه جویی در مصرف انرژی و جریان اسمی الکتروموتورها میشوند. در حالیکه اینورترها معکوس کننده جریان برق از DC به AC میباشند.
تفاوت اینورتر با درایو:
- تفاوت اول اینکه اینورتر ها قطعات محرک ندارند، درست برعکس درایو ها دارای تعدادی قطعه محرک در داخل خود میباشند.
- تفاوت بعدی بین اینورتر ها و درایو های صنعتی این است که در اینورتر ها تنها ولتاژ و توان خروجی قابل مشخص کردن میباشد.در حالیکه در درایو های صنعتی با تنظیم دستی ولتاژ، فرکانس و توان ورودی، میتوان مقادیر خروجی دستگاه ها بصورت دلخواه مشخص کرد.
- و در نهایت تفاوت اصلی و عمده بین اینورتر ها و درایو های صنعتی این است که اینورتر ها تنها معکوس کننده جریان برق از DC به AC میباشند درحالیکه درایو های صنعتی با استفاده از همین معکوس و یکسو کردن جریان برق به کنترل دور موتور دستگاه های صنعتی و الکتروموتور ها میپردازد.
واژه ی اینورتر برای اولین بار در کجا و توسط چه کسی به کار برده شد؟
با اینکه فلسفه کلی اینورتر را میتوان از تسلا دانست اما این دیوید پرینس بود که وازه علمی اینورتر را مطرح کرد. البته در این میان ممکن است کسان دیگری نیز باشند که از آنها اطلاعاتی در دست نیست، با این حال David Prince در سال ۱۹۲۵ (۱۳۰۴ ه.ش) یک مقاله با عنوان “The Inverter” در GE Review چاپ کرده است که میتواند مرجع مناسبی برای ادعای ما باشد. اگر مقاله دیوید را مطالعه نمایید متوجه خواهید شد که تمام المانهای ضروری برای ساخت یک اینورتر مدرن در آن ذکر شده است.
در مقاله به چاپ رسیده از ایشان، با فرض بر اینکه مخاطبان با کلمه و کارکرد “rectifier” (که بیش از دو دهه از حضور آن در مقالات میگذشت) آشنا میباشند، اینورتر را یک دستگاه نامید که دقیقا عکس رکتیفایر عمل میکرد و از سال ۱۹۲۵ بود که این واژه در میان سایر مقالات به مرور ظاهر شد.
توجه به مطالب گفته شده، اینورتر قبل از David Prince نیز حضور داشته است. با این حال نام مشخصی برای آن در نظر گرفته نشده بود، البته نه به شکل الکترونیک قدرت بلکه به صورت دستگاهی کاملا ماشینی (ترکیب موتور و ژنراتور).
- انواع پمپ های صنعتی و ساختمانی
- سیستم های آبرسانی بوستر پمپ
- فن های صنعتی
- آسانسور
- انواع جرثقیل های سقفی و تاور کرین های سنگین
- نوار نقاله
- دستگاهای اکسترودر
- انواع ماشین آلات صنایع چاپ
- انواع ماشین آلات صنایع تزریق پلاستیک
- انتقال انرژی به روش HVDC
- درایوهای الکتریکی وسیله نقلیه
- استفاده در پنل های خورشیدی
- منبع تغذیه
- منابع برق اضطراری
- گرمکن القایی
از مزایای مهم اینورتر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صرفهجویی در مصرف انرژی الکتریکی و در نتیجه کاهش هزینهها
- کاهش جریان راهاندازی برق و بهدنبال آن، دوام و افزایش طول عمر موتور
- بالا بردن عمر قطعات مکانیکی بعد از موتور بهدلیل کاهش ضربههای مکانیکی در قسمتهای مختلف موتور و تجهیزات حرکتی بهدلیل راهاندازی نرم موتور
- قابلیت تغییر سرعت و جهت حرکت موتور بدون نیاز به کنتاکتور و ادوات برقی دیگر
- امکان هوشمندسازی و برنامهریزی برای حرکت موتور
- روشن و خاموشکردن موتور بدون نیاز به قطعووصل برق اصلی
- ایجاد محافظت در مقابل اضافهبار و در نتیجه جلوگیری از سوختن موتور
- امکان عملکرد موتور در شرایطی که ولتاژ ورودی به آن مدام در حال تغییر است و حفاظت از موتور در برابر افزایش ناگهانی ولتاژ
- افزایش سرعت بیشتر از سرعت نامی در موتور
اینورتر میتواند بر اساس فاکتورهای متفاوت مانند موج خروجی، منبع، نوع سیم بندی و … به انواع مختلفی تقسیم شود.
اینورتر موج مربع:
شکل موج خروجی ولتاژ برای این نوع اینورتر به شکل مربع است. این نوع اینورتر در بین انواع اینورترها، کمترین استفاده را دارد زیرا اکثر لوازم خانگی بر اساس شکل موج سینوسی طراحی شده اند. اگر به وسیله ای که بر اساس ولتاژ با موج سینوسی کار میکند، ولتاژ موج مربعی بدهیم، دستگاه آسیب میبیند.
این نوع اینورترها ارزان قیمت هستند اما همانطور که گفته شد موارد استفاده از آن ها نیز خیلی کم است. این نوع اینورترها اغلب برای دستگاه هایی با طراحی ساده که از موتور یونیورسال استفاده می کنند، مورد استفاده قرار میگیرد.
اینورتر موج سینوسی:
شکل موج ولتاژ خروجی این نوع اینورتر به شکل سینوس است و نکته مهم و مزیت اصلی این نوع اینورتر است زیرا تقریبا تمام وسایل خانگی مورد استفاده با استفاده از موج سینوسی کار میکنند، پس این نوع اینورتر بهترین خروجی را میدهد همچنین اطمینان داریم که دستگاه ها به طور صحیح کار میکنند. این نوع اینورترها گران قیمت هستند اما بیشترین استفاده را نیز دارند.
اینورتر موج سینوسی اصلاح شده:
ساختار این نوع اینورتر، پیچیده تر از اینورتر موج مربعی است اما نسبت به اینورتر موج سینوسی ساختار ساده تری دارد. خروجی این نوع اینورتر نه کاملا شیبه سینوس است و نه کاملا شبیه مربع و در واقع چیزی بین این دو است.
برای این که بخواهید اینورتر بخرید باید چند مورد را مد نظر قرار دهید.
توان الکتروموتوری که میخواهید برای آن اینورتر تهیه کنید، از اهمیت بالایی برخوردار است. در زمان خرید بهتر است قدرت اینورتر از قدرت موتور بیشتر باشد. به عنوان مثال اگر موتور ۷۵۰ وات است بهتر است اینورتر ۱ یا ۵/۱ خریداری شود. ضمنا توان، اینورترهای ساده و معمولی دورشان ۱۴۰۰ دور بر دقیقه میباشد و برای موتورهایی که ۲۸۰۰ دور است، مقدار نیرو اینورتر نصف توان موتور است و برای موتورهای ۷۰۰ دور بهتر است، توان الکتروموتور دو برابر اندازه واقعی در نظر گرفته شود.
نکتهای که بهتر است در زمان خرید به آن توجه کنید این است که الکتروموتور سه فاز تهیه کنید؛ چرا که اینورترها دارای خروجی سه فازند. البته مهم نیست که برق دستگاه شما یک فاز است یا سه فاز، اینورتر برق تک فاز را به سه فاز تبدیل میکند.
نکتهی دیگری که برای خرید مهم است، نوع برق تان میباشد. اگر برق شما تک فاز است باید به سراغ اینورتری بروید که ورودی تک فاز آن ۲۲۰ ولت است و اگر برق شما شما سه فاز است باید، اینورتری تهیه کنید که دارای ورودی سه فاز است. ضمنا کاربردی که برای اینورتر میخواهید داشته باشید و دستگاه آن هم دارای اهمیت است. به عنوان مثال جرثقیل به نیروی اولیه بالاتری نیاز دارد و باید توان اینورتر آن بیشتر باشد.
فاکتورهای مهم قیمت اینورتر:
- ولتاژ ورودی تک و سه فاز
- سطح تکنولوژی و امکانات کنترلی
- توان اینورتر
- آپشنهای ارتباط دهنده با الباقی کنترلهای صنعتی
اگر مایل به خرید اینورتر هستید، میتوانید خیلی راحت با مراجعه به بخش فروشگاه ولتک در همین سایت ، در کمترین زمان در هر لحظه و مکان دلخواه محصول خود را خریداری کنید . علاوه براین امکان خرید محصولات به صورت حضوری در فروشگاه ولتک نیز مهیا می باشد.
در این مقاله ما سعی کردیم اطلاعات کامل و درست در مورد اینورتر منتشر کنیم تا در اختیار شما قرار گیرد. در صورت مفید بودن این مقاله برای شما آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید. همچنین در بخش دیدگاه ها نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.
5 دیدگاه در “اینورتر چیست و انواع آن کدام است؟ + معرفی بهترین برندها”
سلام علیکم وقت بخیر
آیا می توان اینورتر را به یخچال نیز وصل کرد یا نه؟
سلام علی عزیز
بله، میتوانید اینورتر را به یخچال وصل کنید، اما باید این موارد را رعایت کنید:
توان کافی اینورتر (حداقل 1000 وات).
استفاده از اینورتر موج سینوسی خالص برای جلوگیری از آسیب.
باتری با ظرفیت بالا برای پشتیبانی مداوم.