map-icon شعبه تهران

بلاگ

پی ال سی چیست؟

پی ال سی چیست و انواع کنترل گر منطقی برنامه پذیر کدام است؟

در مطلب امروز قصد داریم یکی از بخش‌های مهم تجهیزات برق صنعتی را بررسی کنیم که به استفاده دقیق‌تر و بهینه‌تر از دستگاه‌ها کمک زیادی می‌کند و از اهمیت بالایی برخوردار است. این دستگاه، پی ال سی یا همان کنترل‌گر منطقی برنامه‌پذیر (PLC) نام دارد. برای آشنایی بیشتر با پی ال سی و انواع آن، با ما همراه باشید. در بخش ابتدایی قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که پی ال سی چیست و ماهیت و کلیت این دستگاه را مورد بررسی قرار داده و آن را با دقت توضیح دهیم. کلمه پی ال سی (PLC) مخفف عبارت Programmable Logic Controller است. از این سه کلمه می‌توان تا حد زیادی ماهیت این دستگاه را درک کرد. به‌طور کلی، این عبارت به معنای “کنترل‌گر منطقی قابل برنامه‌ریزی” است.

سیستم پی ال سی نسخه‌ای به‌روزتر و مدرن‌تر از سیستم‌های سنتی است که قبلاً بر اساس رله‌های مغناطیسی و تایمرها عمل می‌کردند. اما در پی ال سی، به‌خاطر نظارت مداوم بر ورودی‌ها، تصمیم‌گیری‌ها بر اساس وضعیت خروجی‌ها انجام می‌شود.

انواع پی ال سی

دستگاه کنترل گر منطقی برنامه پذیر یا همان پی ال سی در کمترین حالت دارای سه بخش زیر میباشد;انواع پی ال سی

  1. منبع تغذیه
  2. پردازنده
  3. یک یا چند ماژول ورودی/خروجی

در ادامه هم قصد داریم تا هر یک از این بخش های پی ال سی را معرفی و بررسی کنیم.

ماژول منبع تغذیه پی ال سی

در این بخش از کنترل‌گر منطقی برنامه‌پذیر (پی ال سی)، برق مورد نیاز دستگاه با تبدیل برق AC به جریان DC تأمین می‌شود. این برق پس از تبدیل، به بخش‌های مختلف دستگاه مانند ماژول‌های ورودی/خروجی و پردازنده توزیع شده و عملکرد دستگاه را پشتیبانی می‌کند. همچنین در این بخش، انواع سنسورها، محرک‌ها و برخی باکس‌ها نیز قرار دارند.

ماژول پردازنده پی ال سی

این بخش از کنترل‌گر منطقی برنامه‌پذیر (پی ال سی) همانند دیگر دستگاه‌های کامپیوتری، هسته اصلی و مرکز پردازش دستگاه محسوب می‌شود. در این قسمت، تمامی داده‌های ورودی و خروجی پردازش و بررسی می‌شوند. در این بخش دو نوع حافظه RAM و ROM وجود دارد. در حافظه ROM، سیستم عامل، برنامه‌های کاربردی و دیگر نرم‌افزارها ذخیره می‌شوند، در حالی که در حافظه RAM، برنامه‌های متغیر ورودی و خروجی قرار دارند که دستگاه برای عملکرد دقیق‌تر و مطابق با نیاز کاربر از آن‌ها استفاده می‌کند.

به دلیل وجود حافظه RAM در بخش پردازنده پی ال سی، برای برنامه‌ریزی دستگاه دیگر نیازی به کیبورد و صفحه نمایش نیست.

پردازنده پی ال سی

ماژول های ورودی/خروجی پی ال سی 

این بخش از کنترل‌گر منطقی برنامه‌پذیر وظیفه اتصال محرک‌ها و سنسورها را بر عهده دارد تا به‌سرعت و بدون تأخیر متغیرهای مختلفی مانند دما، فشار، جریان و … را اندازه‌گیری کرده و ورودی و خروجی دستگاه را بر اساس آن تنظیم کند. ماژول‌های ورودی/خروجی در پی ال سی به سه دسته مختلف تقسیم می‌شوند: دیجیتال، آنالوگ و اینترفیس ارتباطی.

ماژول ورودی/خروجی پی ال سی

در ماژول‌های ورودی/خروجی دیجیتال، سیگنال‌های خروجی به صورت دیجیتال ترجمه شده و به بخش‌های دیگر ارسال می‌شوند. در ماژول‌های ورودی/خروجی آنالوگ، یک مبدل آنالوگ به دیجیتال قرار دارد که ورودی‌های آنالوگ را به خروجی‌های دیجیتال تبدیل می‌کند. در ماژول‌های ورودی/خروجی اینترفیس نیز، با برقراری اتصال بین پردازنده و شبکه ارتباطی، پی ال سی را برای اتصال به کامپیوترهای دور استفاده می‌کند.

ماژول ورودی/خروجی پی ال سی
پیشنهاد میکنیم مطالب آموزشی زیر را هم مطالعه کنید.

در این قسمت قصد داریم تا انواع پی ال سی را مورد بررسی قرار دهیم و به معرفی ویژگی های منحصر به فرد هر یک از آنها بپردازیم.
دستگاه های پی ال سی بر اساس کاربرد و اندازه های مختلفی که دارند به دسته های متعددی تقسیم میشوند و ما در ادامه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم. 

انواع پی ال سی

کنترل گر منطقی برنامه پذیر (پی ال سی) مجتمع یا فشرده

اولین نوع پی ال سی، مدل فشرده یا مجتمع است که در آن چند ماژول در یک کیس واحد جمع‌آوری شده‌اند. در این مدل، ویژگی‌های ورودی/خروجی دستگاه توسط سازنده تعیین می‌شود و کاربر نمی‌تواند آن‌ها را تغییر دهد. با این حال، در برخی از مدل‌های خاص این نوع پی ال سی، تا حدودی امکان تغییر ماژول‌های ورودی و خروجی وجود دارد.

پی ال سی مجتمع

کنترل گر منطقی برنامه پذیر (پی ال سی) ماژولار

این مدل پی ال سی بر اساس ماژول های ورودی /خروجی و نیز پردازنده های مختلف و کامپوننت های متنوع به دسته های گوناگونی تقسیم میشود.

این نوع پی ال سی بر اساس اندازه حافظه به سه دسته؛کوچک،متوسط و بزرگ تقسیم میشود.

دستگاه پی ال سی کوچک یک مدل کوچک،مستحکم و جمع و جور بوده که در کنار دیگر تجهیزات و دستگاه ها هم قرار میگیرد.این نوع پی ال سی از زبان برنامه نویسی logic و رله ها استفاده میکند و برای جایگزینی رله سخت افزاری،تایمر و…. استفاده میشود.
دستگاه پی ال سی متوسط به طور عمده در صنعت هایی استفاده میشود که امکان اتصال تعداد زیاد ماژول های زیاد پشت پنل را فراهم میکند. 

با اتصال کارت های ورودی/خروجی تعداد زیادی نقطه اتصال ورودی و خروجی فراهم می آید.

پی ال سی ماژولار متوسط

دستگاه پی ال سی با اندازه بزرگ نسبت به سایز متوسط این دستگاه دارای امکانات متعدد و گوناگونی در رابطه با حافظه،زبان برنامه نویسی و ورودی و خروجی ماژول ها دارد.این نوع کنترل گر منطقی برنامه پذیر،اغلب در کارخانه های بزرگ،سیستم های کسب اطلاعات و کنترل مورد استفاده قرار میگیرد. 

پی ال سی ماژولار بزرگ
در این بخش به استفاده از پی ال سی در یکی از مهمترین تجهیزات صنعتی در صنایع امروز میپردازیم و آن را بررسی میکنیم.

برای اطلاعات بیشتر راجع به پی ال سی s7-400 زیمنس کلیک کنید.

یکی از دستگاه هایی که این روز ها در صنایع مختلف بسیار مورد استفاده قرار میگیرد اینورتر ها میباشد.اینورتر ها با تبدیل جریان برق از AC به DC بسیار مهم و مورد استفاده در اکثر کارخانه ها و دستگاه های سنگین صنعتی میباشد.

اینورتر ها همچنین با استفاده از برنامه های متعدد و گوناگونی که کاربر به آن میدهد،مورد استفاده قرار میگیرد و خروجی های متناسب با نیاز کاربر را در اختیار وی قرار میدهند.

پی ال سی در اینورتر

در اینورتر ها عمدتا از نوع ماژولار پی ال سی با کامپوننت های متنوع در اندازه های گوناگون استفاده میشود تا کاربری راحت تر و گسترده تری در اختیار کاربر قرار دهد.

هم چنین برای اطلاعات بیشتر و خرید پی ال سی s7-400 زیمنس به لینک مراجعه فرمایید.

جمع بندی

در مطلب امروز تلاش کردیم تا اطلاعات جامع و کاملی در رابطه با انواع کنترل گر منطقی برنامه پذیر یا همان پی ال سی در اختیار شما قرار دهیم تا یکی دیگر از دستگاه های کاربردی و مهم‌در دنیای برق صنعتی را به شما معرفی کنیم.

امیدواریم که مطلب فوق برای شما مفید بوده باشد.در صورت مفید بودن مطالب آن را با دوستان خود به اشتراک گذاشته و نظرات و پیشنهادات خود را نیز با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید.

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک گذارید.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

0 دیدگاه در “پی ال سی چیست و انواع کنترل گر منطقی برنامه پذیر کدام است؟

  1. صالح موسوی گفت:

    باتشکر

    1. hossein گفت:

      ممنون بابت وقت شما.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟