منبع تغذیه یکی از عناصر حیاتی در محصولات الکترونیکی و اتوماسیون صنعتی است که فعالیت سایر قطعات الکترونیکی به عملکرد درست و دقیق آن بستگی دارد.
برای خرید انواع منبع تغذیه با مجموعه ولتک در ارتباط باشید. شما می توانید انواع منبع تغذیه را با ضمانت کیفیت و اصالت کالا و بهترین قیمت موجود در بازار به صورت حضوری و غیرحضوری از ولتک خریداری کنید.
خرید انواع منبع تغذیه
منبع تغذیه چیست؟
منبع تغذیه در اصل مدارهایی هستند که از یک منبع ولتاژ AC در دسترس، ولتاژ DC با اندازه ثابت یا کنترلشده تولید میکند. ولتاژ DC خروجی در بسیاری از مدارها کاربرد دارد و تأمین آن ضروری است. تمامی منابع تغذیه یک ورودی دارند که جریان الکتریکی را از مولد دریافت میکند و یک یا چندین خروجی دارند که به بار (مصرفکننده) جریان میدهد.
تصوری که اکثر افراد از منبع تغذیه دارند، این است که این قطعه تنها برای کامپیوترهای بزرگ و کوچک مورد استفاده قرار میگیرد. درحالیکه منابع تغذیه تنها برای روشن کردن کامپیوتر و کنترل برق ورودی به آن نیست و کاربردهای متفاوتی دارد.
منبع تغذیه همچنین برای موارد زیر استفاده میشود:
- محدود کردن جریان تنظیمشده
- قطع کردن جریان در زمان رخ دادن یک خطای الکتریکی
- تصحیح ضریب توان
- ذخیرهی انرژی برای انتقال آن در زمان قطع شدن مولد انرژی
انواع منبع تغذیه بر اساس روش تبدیل توان چیست؟
- منبع تغذیه DC
- منبع تغذیه AC
- منبع تغذیه AC به DC
- منبع تغذیه سوییچینگ
- رگولاتور خطی
- منبع تغذیه قابلبرنامهریزی
- منبع تغذیه بدون وقفه یا UPS
- منبع تغذیه ولتاژ بالا
- منبع تغذیه کامپیوتر
-
منبع تغذیه DC
منبع تغذیه DC، ولتاژ دائمی DC را به بار خود متصل میکند. منبع تغذیه DC ممکن است از یک منبع DC یا یک منبع AC مانند برق، انرژی الکتریکی خود را به دست آورد. بعضی از تجهیزات الکترونیکی نیاز به منبع تغذیه با ولتاژ و جریان بالا دارند. برای این منظور باید ولتاژ AC شهر توسط ترانسفورماتور کاهنده به ولتاژ پایینتر تبدیل و سپس یکسوسازی شده و بهوسیله خازن و سلف صاف و درنهایت DC شود.
-
منبع تغذیه AC
منبع تغذیه AC، بهطورمعمول ولتاژ را از یک پریز برق میگیرد و آن را به ولتاژ موردنظر کاهش میدهد.
-
منبع تغذیه AC به DC
ورودی این منابع تغذیه جریان الکتریکی AC میباشد. در این منابع تغذیه از یک ترانس برای تبدیل ولتاژ ورودی به یک ولتاژ AC بالاتر یا پایینتر استفاده میشود. سپس رکتیفایر تعبیهشده در این منابع تغذیه، ولتاژ AC تبدیل یافته را به ولتاژ DC متغیر تبدیل میکند. این ولتاژ DC از یک فیلتر الکترونیکی عبور داده میشود و به یک ولتاژ DC رگوله نشده تبدیل میشود.
-
رگولاتور خطی
عملکرد رگولاتور خطی، تبدیل ولتاژ DC متغیر به یک ولتاژ ثابت است و اغلب برای ولتاژهای DC پایین کاربرد دارد. این رگولاتورها، جهت حفاظت منبع تغذیه و بار از اضافه جریان، اغلب دارای مدار محدودکننده جریان هستند.
-
منابع تغذیه سوئیچینگ
در منبع تغذیه سوئیچینگ، ورودی اصلی AC، مستقیماً یکسو میشود و سپس برای ایجاد ولتاژ DC، فیلتر میگردد. سپس ولتاژ DC تولیدشده با مدار سوئیچینگ الکترونیکی در فرکانس بالا روشن و خاموش میشود، بنابراین با این روش یک ولتاژ AC تولید میشود که میتوان آن را از یک ترانس فرکانس بالا و یا سلف عبور داد. در مرحلهی بعد سلف و یا ترانسفورمر، ولتاژ AC فرکانس بالا، یکسو شده و فیلتر میگردد و نهایتاً ولتاژ DC تولید میشود.
چنانچه در منبع تغذیه سوئیچینگ، از ترانس فرکانس بالای عایقدار مناسب استفاده شود، خروجی منبع تغذیه بهصورت الکتریکی از ورودی اصلی ایزوله خواهد شد، این ویژگی برای ایجاد ایمنی لازم است. امروزه منابع تغذیه سوئیچینگ در کامپیوترها، تقویتکنندههای توان، تلویزیونها، درایو موتورهای DC مورداستفاده قرار میگیرند.
-
منبع تغذیه بدون وقفه (UPS)
یک منبع تغذیه بدون وقفه، از دو یا چند منبع توان بهصورت همزمان استفاده میکند. این منبع تغذیه معمولاً بهصورت مستقیم ورودی اصلی برق AC را میگیرد و همزمان باتریهای ذخیره متصل به آن را شارژ میکند. بهمحض قطع برق، باتریها بهصورت آنی وارد مدار میشوند و بنابراین بار نهایی دچار هیچگونه قطعی نمیشود. بهطورکلی UPS برای مدت کوتاهی برق لازم را تأمین میکند تا سیستمها در اثر قطعی برق دچار مشکل نشوند.
-
منابع تغذیه ولتاژ بالا
منبع تغذیه ولتاژ بالا، منبع تغذیهای است که خروجی آن از صدها تا هزاران ولت است و از آن برای جلوگیری از ایجاد قوس، خرابی عایق و یا تماس تصادفی انسان از اتصالات ویژهای استفاده میشود.
-
منابع تغذیه جریان بالا
این منابع تغذیه برای استفاده در جریانهای بالا، مانند ۲۰ آمپر به بالا و برای کارهایی مثل جوشکاری استفاده میشود.
-
منبع تغذیه کامپیوتر
منبع تغذیه کامپیوتر، یک منبع تغذیه سوئیچینگ است که برق ورودی اصلی AC را به ولتاژهای مختلف DC تبدیل میکند.
منبع تغذیه بر اساس شکل ظاهری چه انواعی دارد؟
- منبع تغذیهی بدون قاب که شامل یک محفظه مکانیکی ناتمام است، و گاهی فقط دارای برد کفه است.
- منبع تغذیهی مجتمع که مدلی است که یک برد مدار چاپی (PCB) مشترک با بار دارد.
- منبع تغذیهی خارجی یا آداپتور (آداپتور یک منبع تغذیه است که میتواند ولتاژ بالا را جهت استفاده دستگاههای حساس الکترونیکی کاهش دهد. این قطعه معمولاً جریان و ولتاژ برق متناوب AC و چرخهای را به ولتاژ خطی پایدار مستقیم DC تبدیل میکنند)
- منبع تغذیهی آزمایشگاهی
چگونه یک منبع تغذیه بیکیفیت را از باکیفیت تشخیص دهیم؟
با سه مدل تست میتوان کیفیت منابع تغذیه را مقایسه کرد:
- درصد خطای پایین: بهتر است درصد خطای یک منبع تغذیه را با مالتیمتر بسنجید. درصد خطای کمتر از ۱/۰ ولت به معنای آن است که منبع تغذیه از کیفیت خوبی برخوردار است. در حال حاضر دستگاههایی با درصد خطای ۰۰۱/۰ ولت نیز وجود دارد اما قیمت آنها بسیار بالاست.
- منبع تغذیه خود را به یک لامپ متصل کنید. اگر دستگاه افت ولتاژ نداشت، کیفیت خوبی دارد.
- منبع تغذیه را اتصال کوتاه کنید. اگر ولتاژ و جریان هر دو صفر شوند، منابع بیکیفیتی هستند و بهتر است خریداری نشوند.
انواع منبع تغذیه بر اساس کارکرد چیست؟
- منبع تغذیه تنظیمشده
- منبع تغذیه تنظیمنشده
- منبع تغذیه تنظیمپذیر
- منبع تغذیه ایزوله
- منبع تغذیه توان بالا
- منبع تغذیه قطع نشدنی